Vill du få använda dina händer och skapa något? Då kan Bygg- och anläggningsprogrammet vara något för dig. Det är en hantverksinriktad utbildning där du får lära dig att dig bygga nya hus, renovera gamla hus, mura, bygga vägar, broar och mycket annat.
Inriktning husbyggnad
På Partille Gymnasium är programmet inriktat mot husbyggnad. Under första året får du prova på fyra olika profiler: arbete med trä, murning, betong och plattsättning. Du lär dig också mätteknik och att läsa ritningar. Inför årskurs två väljer du vilken av de fyra profilerna du vill fortsätta med.
Praktik och samarbete med företag
Hos oss är det nära mellan skola och arbetsliv. I årskurs två och tre varvas hela tiden två veckor med praktik ute på en arbetsplats, med två veckor inne i skolan.
På Bygg- och anläggningsprogrammet har vi också ett nära samarbete med flera företag och organisationer. Till exempel samarbetar vi med företag kring yrkesroller i byggbranschen och med organisationer om välgörenhetsprojekt, bland annat i Rumänien. Under din utbildning får du även möjlighet att driva UF-företag (Ung företagsamhet).
Du har 34 veckors arbetsplatsförlagd utbildning i årskurs två och tre.
Poängplan för bygg- och anläggningsprogrammet (GY25)
Länkar
Poängplan för bygg- och anläggningsprogrammet - Trä
Poängplan för bygg- och anläggningsprogrammet - Mur
Poängplan för bygg- och anläggningsprogrammet - Betong
Poängplan för bygg- och anläggningsprogrammet - Plattsättning
Efter gymnasiet
Efter Bygg- och anläggningsprogrammet kan du arbeta som betongarbetare, murare eller träarbetare. Men för att bli fullbetald yrkesarbetare måste du fortsätta som lärling i två år efter gymnasiet.
Arbetsmarknaden efter gymnasiet ser ljus ut. Siffror från både Skolverket och Gymnasiepejl visar att många elever som har gått Bygg- och anläggningsprogrammet snabbt får jobb efter skolan.
På våra yrkesförberedande program har du även möjlighet att läsa in en grundläggande högskolebehörighet, något som ger dig goda valmöjligheter efter gymnasiet.